Auteur: Jan

Mamas and the Papas – California Dreaming

Mamas and the Papas – California Dreaming

California Dreamin’ is een liedje dat is geschreven door John Phillips en Michelle Phillips van de popgroep The Mamas & the Papas, die het zelf in 1965 ook opnamen. De plaat werd hun eerste hit. Het tijdschrift Rolling Stone nam het in 2004 op als nummer 89 in de lijst van The 500 Greatest Songs of All Time. De tekst van het liedje vertelt hoe de zanger op een koude winterdag droomt van het warme Californië. (‘I’d be safe and warm, If I was in L.A.’ – Ik zou veilig en warm zijn als ik in Los Angeles was.)

California Dreamin’ kreeg in 1966 een gouden plaat, omdat er meer dan 500.000 exemplaren van verkocht waren. In 2001 kreeg het nummer een Grammy Hall of Fame Award.

In een radiodocumentaire door Susan Stamberg, uitgezonden door National Public Radio op 8 juli 2002 vertelden John en Michelle Phillips hoe het lied tot stand was gekomen. In 1963 leefden ze in de staat New York. John werd midden in de nacht ineens wakker met een idee voor een liedje in zijn hoofd en wekte Michelle om hem te helpen schrijven. Daarna bleef het liedje echter een tijdlang op de plank liggen.

John Phillips maakte toen deel uit van de folkgroep The Journeymen. The Mamas & the Papas (John Phillips, ‘Mama Cass’ Elliot, Denny Doherty en Michelle Phillips) werden pas in 1965 opgericht. In dat jaar kwam de nieuwe groep in contact met Lou Adler, eigenaar van het platenlabel Dunhill Records, door toedoen van Barry McGuire, die California Dreamin’ wilde opnemen voor zijn lp This Precious Time. The Mamas and the Papas traden daarbij als achtergrondzangers op. Naderhand vroegen ze Adler of ze ook een eigen versie met hem mochten opnemen. Bij die opname gebruikten ze de geluidsbanden van Barry McGuires opnamen, alleen zongen ze het lied opnieuw in en werd een solo voor een altfluit (bespeeld door Bud Shank) ingelast.

California Dreamin’ kwam in december 1965 uit als single. De plaat deed in eerste instantie niets tot een radiostation in Boston het liedje ging uitzenden. Toen begon het publiek het te kopen. In maart 1966 bereikte de plaat de vierde plaats in de Billboard Hot 100. Later werd ze ook een klein hitje in het Verenigd Koninkrijk (23 in de UK Singles Chart).

Het liedje staat ook op If You Can Believe Your Eyes and Ears, het debuutalbum van de groep, dat in 1966 uitkwam. Het is in 1997 in het Verenigd Koninkrijk opnieuw uitgebracht, nu als cd-single, en bereikte toen de negende plaats.

Het liedje is daarna door vele andere artiesten opgenomen. Zo brachten José Feliciano, Bobby Womack, The Beach Boys en Royal Gigolos het op single uit. In de speelfilm Chungking Express (1994) van Wong Kar-Wai is California Dreamin’ in de versie van The Mamas & the Papas het belangrijkste leidmotief.

Bron: Wikipedia

Michael Jackson – Earth Song

Michael Jackson – Earth Song

Earth Song is een nummer van Michael Jackson, afkomstig van zijn album HIStory. Earth Song werd uitgegeven als derde single en behaalde in verschillende landen de eerste plaats. De videoclip van het nummer laat de Aarde zien, vernietigd door de mensen, en zinspeelt op de milieuvervuiling in de wereld. In de clip is de vernietiging van tropisch regenwoud te zien, net als het doden van wilde dieren door stropers.

Ook gaat de clip over de agressie tussen Bosnië en de Bosniërs die naar hun vernietigde huizen terugkeren. Deze scène werd opgenomen in Kroatië, doordat de oorlog in Bosnië op dat moment nog aan de gang was. Aan het eind van het nummer huilen alle mensen samen met Jackson. Ze knielen en graven een gat in de rotzooi, waarna de wereld op magische wijze teruggaat in de tijd, toen alles nog rustig en vredig was.

In tegenstelling tot de fans vonden critici het nummer en de clip te pompeus en theatraal. Dat vond ook Jarvis Cocker, die in 1996 tijdens een optreden van Michael Jackson op de Brit Awards het podium beklom om dit te verkondigen. Fans daarentegen vonden dat de critici de boodschap van het nummer hebben gemist, en dat er geen Messias complex was, zoals de critici beweerden, in de clip laat Jackson zichzelf namelijk zien als een man die vecht voor een betere toekomst, samen met alle volkeren in de wereld. Ondanks de kritiek werd de videoclip genomineerd voor een Grammy Award in 1996.

Michael Jackson maakte als volwassen zanger met regelmaat sociaal getinte muziek met een charitatief karakter. Met zijn beroemdheid en rijkdom vond Jackson het niet meer dan normaal om zijn steentje bij te dragen aan het verbeteren van de wereld.

In 1992 stichtte Jackson de ‘Heal the World Foundation’. De Earth Song video eindigt uiteindelijk met een aanzoek om donaties te maken aan deze stichting met de tekst ‘Help by calling Heal The World Foundation 1-800-HEAL123’.

Bron: Wikipedia

BlØF – Aan de kust

BlØF – Aan de kust

Aan de Kust is de tweede single van de Zeeuwse band BLØF. Van het nummer werd een normale singleversie uitgebracht, maar ook een live-uitvoering. De tekst van Aan de Kust werd geschreven door bassist Peter Slager, toen hij nog bij een tankstation werkte en de band nog niet nationaal was doorgebroken. Hoewel de tekst best wat kritiek geeft op Zeeland, wordt het nummer beschouwd als een lofzang op de provincie. Aan de Kust staat op het album Naakt onder de Hemel, het debuutalbum van de band die in eigen beheer werd uitgebracht. Als de groep een hit scoort met Liefs uit Londen (afkomstig van het tweede album Helder), ontstaat er ook meer aandacht voor Aan de Kust, waarna de band besluit de live-uitvoering van dit nummer toe te voegen aan de heruitgave van Helder. Deze live-uitvoering werd opgenomen in discotheek ‘The Nightrain’ in Middelburg op 10 maart 1998.

Bron: Wikipedia

ABBA – Mamma Mia

ABBA – Mamma Mia

Benny Andersson, Björn Ulvaeus en Stig Anderson schreven Mamma Mia thuis bij Ulvaeus en Agnetha Fältskog. Fältskog en Anni-Frid Lyngstad deelden tijdens de plaatopname de lead vocals. Mamma Mia was het laatste nummer dat ABBA opnam voor het album ABBA. Het herkenbare geluid in de opening van het nummer is de marimba.

ABBA had in eerste instantie niet het plan op Mamma Mia uit te brengen als single. Maar toen I Do I Do I Do I Do I Do 3 weken lang op nummer 1 stond in Australië, riep het publiek om meer ABBA. Intussen hadden de groepsleden een videoclip gemaakt voor het nummer en deze bleek populair bij de Australische televisiekijkers. De Australische platenmaatschappij, RCA, vroeg daarop om het nummer als single uit te brengen. De moedermaatschappij, Polar Music, weigerde, maar ABBA-manager Stig Anderson vond het wel een goed idee. Mamma Mia verscheen in augustus 1975 als single en stond 10 weken op nummer 1 in Australië.

Dit succes werd opgemerkt in andere landen, waardoor Mamma Mia een internationale hit werd. In Groot-Brittannië bereikte het nummer de eerste plaats op 31 januari 1976. Het stootte Queen’s Bohemian Rhapsody van de nummer-1-positie. Het nummer bereikte ook een nummer-1-positie in Ierland, Zwitserland en West-Duitsland. In Nieuw-Zeeland, Noorwegen, België, Oostenrijk en Zuid-Afrika haalde het de top 5.

In Australië stond het nummer Hey hey Helen op de B-kant van de single. In de meeste andere landen, waaronder Nederland, was de B-kant het instrumentale Intermezzo no. 1, op het label verkeerd gespeld als Intermezzo. In Groot-Brittannië selecteerde de platenmaatschappij Tropical loveland als B-kant, om zo de veelzijdigheid van ABBA te onderstrepen.

In juli 2008, 33 jaar na het eerste succes, kwam Mamma Mia terug in de Australische hitlijst. Het bereikte ditmaal de 48e plek.

Bron: Wikipedia

X