Auteur: Jan

Duncan Laurence – Arcade

Duncan Laurence – Arcade

Duncan Laurence, artiestennaam van Duncan de Moor, is een Nederlandse singer-songwriter. Hij kreeg in Nederland bekendheid door zijn deelname aan het vijfde seizoen van het televisieprogramma The Voice of Holland, waar hij de halve finale bereikte. In 2019 won hij het Eurovisiesongfestival met het door hemzelf geschreven en gecomponeerde nummer Arcade.

In januari 2019 werd bekendgemaakt dat De Moor, inmiddels opererend onder het pseudoniem Duncan Laurence, namens Nederland ging deelnemen aan het Eurovisiesongfestival 2019. Hij was met het door hemzelf geschreven en gecomponeerde lied Arcade bij de selectiecommissie voorgedragen door Ilse DeLange, met wie hij na zijn deelname aan The Voice of Holland contact had gehouden. Op 7 maart werd Arcade gepresenteerd in het televisieprogramma De Wereld Draait Door. Hoewel er aanvankelijk enige kritiek was dat de selectiecommissie een relatief onbekende zanger naar het songfestival stuurde, verstomde dit al snel toen bleek dat hij bij bookmakers favoriet bleek te zijn voor de overwinning.

Op 18 mei 2019 won Laurence in Tel Aviv het Eurovisiesongfestival. Van de vakjury kreeg hij de derde plaats toebedeeld, bij de stemmen van de televoting kwam hij op een tweede plaats, genoeg om het songfestival voor Italië (tweede) en Rusland (derde) te winnen. Het nummer werd de zondag na zijn winst ruim 1,24 miljoen keer binnen Nederland gestreamd. Hiermee verbrak hij het Nederlandse Spotify-record door het vaakst gestreamd te zijn binnen 24 uur. Laurence werd de vijfde Nederlandse winnaar van het Eurovisiesongfestival. Het was voor het eerst sinds 1975 dat Nederland weer won.

Bron: Wikipedia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The Beatles – Let it Be

The Beatles – Let it Be

Let It Be is een popsong van de Britse muziekgroep The Beatles, geschreven door Paul McCartney. Het lied werd in 1970 uitgebracht op single en verscheen in datzelfde jaar op het laatste album van The Beatles, Let It Be. Deze single was een nummer 1-hit in onder andere Nederland en de Verenigde Staten. Het nummer is ook te horen in de film Let It Be.

McCartney vertelde dat het idee voor Let It Be kwam na een droom over zijn moeder gedurende een gespannen periode tijdens het werken aan het Witte Album. Het zinsdeel ‘Mother Mary’, dat gezongen wordt in het lied, is in het verleden wel gezien als een verwijzing naar de Maagd Maria, de moeder van Jezus van Nazareth. Volgens McCartney was ‘Mother Mary’ geen Bijbelse verwijzing, maar was de inspiratiebron zijn moeder Mary, die aan kanker stierf toen hij veertien jaar was. Hij verzekerde zijn fans daarna dat ze vrij zijn om het lied te interpreteren zoals ze dat zouden willen.

Op 2 januari 1969 begonnen The Beatles met de opnamen van hun nieuwe film in de Twickenham Film Studios. Tijdens deze opnamen oefenden The Beatles nieuw materiaal voor hun nieuwe LP. Let It Be was een van deze nieuwe nummers. De sfeer in de groep was tijdens deze opnamen echter zeer gespannen en de groepsleden ruzieden regelmatig onderling. Zo verliet George Harrison bijvoorbeeld op 10 januari de set en deelde de overige bandleden mee dat hij de groep ging verlaten. Korte tijd later werd Harrison overgehaald terug te keren, maar het filmproject werd al snel gestaakt. De opnamen voor de nieuwe LP gingen daarna op 22 januari verder in de studio van het Apple-kantoor.

Op 25 januari en 26 januari namen The Beatles enkele versies van Let It Be op in de Apple Studios. Hoewel het originele idee voor de nieuwe Beatles-film inmiddels was verlaten, werden er op 30 en 31 januari toch weer opnamen gemaakt. Op 30 januari speelden The Beatles enkele nummers live op het dak van het Apple-kantoor. Deze opnamen zijn ook te zien in de Let It Be-film. Drie nummers werden echter niet geschikt bevonden voor het spelen in de open lucht: The Long and Winding Road, Two of Us en Let It Be. Daarom werden er op 31 januari filmopnames gemaakt tijdens de opnamen van deze drie nummers. Op die dag werden negen versies van Let It Be opgenomen door The Beatles. Enkele maanden later, op 30 april, werd er verdergegaan met de beste opname van 31 januari. Hieraan werd een leadgitaarpartij toegevoegd. Bijna een jaar later gingen The Beatles pas verder met de opnamen voor Let It Be. Op 4 januari 1970 zongen George Harrison en Paul McCartney eerst de backingvocals voor het nummer in. Vervolgens werd hier een door George Martin gecomponeerde partij voor twee trompetten, twee trombones en een saxofoon aan toegevoegd. Ten slotte werden er nog een nieuwe leadgitaarpartij gespeeld door Harrison, drums gespeeld door Ringo Starr, maracas gespeeld door McCartney en een cellopartij toegevoegd aan de opnamen.

De op single uitgebrachte versie van Let It Be verschilt van de versie op de gelijknamige LP. Een duidelijk verschil is de kortere duur van de singleversie (3:50 voor de single en 4:10 voor de LP-versie). Bovendien verschillen de gitaarsolo’s. Op de singleversie is de gitaarsolo van 30 april 1969 te horen, terwijl op de LP-versie de solo van 4 januari 1970 te horen is. Een laatste verschil tussen beide versies is de echo die aan hihat is toegevoegd voor de versie op de LP.
De oorzaak van dit alles is gelegen in het feit dat er twee producers bij de versies betrokken waren: George Martin was verantwoordelijk voor de mix van de singleversie, terwijl Phil Spector de mix van de albumversie voor zijn rekening nam.

Let It Be is ook een single van de gelegenheidsformatie Ferry Aid die bestond uit voornamelijk Britse muzikanten. Op 6 maart 1987 vertrok de roroferry Herald of Free Enterprise uit de haven van Zeebrugge richting Dover, maar kapseisde vlak daarna, waarbij 193 mensen om het leven kwamen. De Britse krant The Sun had voor deze reis goedkope tickets verkocht aan zijn lezers en richtte voor de overlevenden en nabestaanden het The Sun’s Zeebrugge Disaster Fund op. Om geld in te zamelen voor dit fonds organiseerde The Sun het liefdadigheidsproject Ferry Aid. Het destijds succesvolle producerstrio Stock, Aitken & Waterman werd aangesteld om het Beatlesnummer Let It Be opnieuw op te nemen. Hoewel niet alle gevraagde personen aan het project van The Sun wilden meewerken, heeft toch een groot gezelschap van Britse artiesten, onder wie Boy George, Kate Bush en Mark Knopfler, meegezongen of -gespeeld in het nummer. Ook componist van het nummer en ex-Beatle Paul McCartney zong mee op de single. De opnames vonden plaats in the PWL Studios in Londen van zaterdag 14 tot maandag 16 maart. Mark King (Level 42) was op maandagochtend de eerste die zijn bijdrage opnam en Paul King (King) op maandagavond de laatste. Alleen Paul MccCartney kwam niet zelf naar de PWL Studios, maar nam zijn bijdrage in zijn eigen studio op.

Let It Be is ook een single van de Amerikaanse zanger Mike Massé uit 2012. Hij nam het nummer op om geld op te halen voor de operatie en chemotherapie van zijn 2-jarig zoontje Noah die een hersentumor had. Op 20 juli 2012 zette hij zijn versie van The Beatles klassieker op YouTube. Het Cover cows label zorgde voor de rechten van het nummer en zo was het nummer via iTunes te downloaden. De single bereikte de zevende plaats in de Nederlandse Single Top 100 en de 24e positie in de Nederlandse Top 40.

Bron: Wikipedia

The Turtles – Happy Together

The Turtles – Happy Together

The Turtles was een popgroep uit Los Angeles (Californië) in de jaren 60 van de 20e eeuw. Ze zijn het bekendst van hun single ‘Happy Together’

Nadat ze het nummer acht maanden lang live hebben gespeeld, besluiten The Turtles het bij de fans populaire ‘Happy Together’, geschreven door Garry Bonner en Alan Gordon, op te nemen in de studio. Hun lijflied en grootste succes, zou later blijken. Het stoot The Beatles (met hun single Penny Lane) van de nummer 1-positie en staat daarna zelf drie weken op de hoogste notering in de Amerikaanse hitlijsten van 1967. Het album met dezelfde naam wordt uitgebracht in april en komt tot nummer 25 in de hitlijst.

Onder de indruk van het werk dat Douglas voor de band heeft verricht, vraagt Monkee Michael Nesmith hem na een Turtles-show om de nieuwe producer van The Monkees te worden. Douglas accepteert het aanbod, en verlaat The Turtles, hij wordt vervangen door bassist/zanger Jim Pons.

1967 wordt het meest succesvolle jaar voor The Turtles’, met nog een nummer wederom geschreven door het duo Bonner en Gordon, ‘She’d Rather Be With Me’, wat in de lente nummer 3 bereikt in de US hitlijsten. Met de verdere top-15 singles, ‘You Know What I Mean’, en ‘She’s My Girl’, geven The Turtles aan een nieuwe psychedelische muzikale koers te gaan varen; hun muziekgenre wordt ook wel geschaard onder de sunshine pop. Het verzamelalbum Golden Hits wordt later in dat jaar uitgebracht en behaalt de top 10.

Nadat de band stopte, in de jaren 70, gingen de twee hoofdbandleden, Howard Kaylan en Mark Volman, door als Flo and Eddie en zongen nog samen met Frank Zappa.

Bron: Wikipedia

Herman van Veen – Suzanne

Herman van Veen – Suzanne

Suzanne is een nummer van Herman van Veen, dat in 1969 op single werd uitgebracht.

Suzanne is een cover van het lied Suzanne van Leonard Cohen. Rob Chrispijn schreef de Nederlandse tekst. Chrispijn en Van Veen vonden destijds allebei onderdak bij Polydor en zouden na dit lied nog veelvuldig samenwerken. Cohen zou tegen Van Veen hebben gezegd, dat ‘hij wel kon leven’ met diens versie, aldus Van Veen in De Wereld Draait Door. Het lied werd de muzikale handtekening van de Utrechtenaar. In 1991 heeft Van Veen overigens ook de Engelse versie gezongen. De versie van Chrispijn zong Van Veen tevens in duetvorm met Claudia de Breij en in kwartetvorm met de 3JS.

De B-kant Adieu Café is geschreven door Willem Wilmink en Herman van Veen.

Marco Bakker nam in 1981 een nieuwe versie van het nummer op. Hij werd weer gevolgd door Rob de Nijs, Frank Boeijen en Mama’s Jasje. Frank Boeijen nam het ook nog een keer in duetvorm op met Vlaamse Yasmine.

In het KRO-radioprogramma Cursief zong Frans Halsema een parodie op Suzanne, waarvan de tekst werd geschreven door Michel van der Plas.

Voor een instrumentale versie van Suzanne kan men terecht bij Louis van Dijk, album Mariposa. Suzanne van VOF de Kunst is een geheel ander lied.

Bron: Wikipedia

Les Brown – Sentimental Journey

Les Brown – Sentimental Journey

Sentimental Journey is een populair lied uit 1944 gecomponeerd door Les Brown en Ben Homer op een tekst van Bud Green. Les Brown en zijn orkest, met zang van Doris Day, namen het in november 1944 op voor Columbia Records. De plaat kwam uit in januari 1945, met ‘Twilight Time’ op de andere kant. Het werd een hit en stond van mei tot juli 1945 genoteerd als bestverkochte plaat in Billboard Magazines bestsellerslijst. Ze volgde op die plaats een andere opname van Les Brown, ‘My dreams are getting better all the time’.

In 1945 verschenen ook versies van ‘Sentimental Journey’ door de closeharmonygroep The Merry Macs op Decca Records, het orkest van Hal McIntyre op Victor en Louis Prima op Majestic Records.

Billboard plaatste de song op nummer 2 in haar lijst van tophits voor 1945, na ‘Till the End of Time’ (een populaire versie van Chopins Polonaise met tekst van Buddy Kaye).

De song heeft zich een plaats veroverd als pop- en jazzstandard en er zijn talloze versies van verschenen. Enkele daarvan zijn:

die van Ella Fitzgerald, met orkest onder leiding van Eddie Heywood voor Decca in 1947;
Ruth Brown voor Atlantic Records in 1950;
Julie London in 1960 op het album Julie… at home (Liberty Records);
Frank Sinatra in 1961 voor Capitol Records;
Ringo Starr op zijn gelijknamige album Sentimental Journey.
Cliff Richard in 1961 op zijn album Listen to Cliff! (Columbia Records);
Booker T. & the M.G.’s op hun album And now! uit 1966 op Stax Records.

Les Brown zelf bracht in 1951 een nieuwe versie uit, ditmaal met zang van The Ames Brothers.

Het is het titelnummer van het album Sentimental Journey van Ringo Starr uit 1970. Rosemary Clooney zong het op haar laatste studioalbum Sentimental Journey: The Girl Singer and Her New Big Band uit 2001, dat genomineerd werd voor een Grammy Award in de categorie ‘Best traditional pop vocal album’.

Bron: Wikipedia

 

Gerry & the Pacemakers – You’ll Never Walk Alone

Gerry & the Pacemakers – You’ll Never Walk Alone

In 1962 kregen Gerry & the Pacemakers een contract bij manager Brian Epstein als tweede groep naast de Beatles. Ze kregen hits als Ferry Cross the Mersey (1964/65) en Don’t Let the Sun Catch You Crying (1964). Het nummer You’ll Never Walk Alone (1963) van Rodgers & Hammerstein, dat indruk had gemaakt op Marsden nadat hij de film Carousel had gezien in zijn jeugd, werd hun grootste hit. Dit lied is vele malen gecoverd en is al jaren het clublied van Liverpool.

Hun nummer Ferry Cross the Mersey bereikte in 1989 opnieuw de hitlijsten nadat een nieuwe versie ervan werd uitgebracht als eerbetoon aan de slachtoffers van de Hillsboroughramp met medewerking van de uit Liverpool afkomstige artiesten The Christians, Holly Johnson, Paul McCartney en Stock, Aitken & Waterman. Deze versie bleef 3 weken op nummer 1 staan in de Britse hitlijsten.

Gerry & the Pacemakers waren toen al jaren uit elkaar. De groep stopte in oktober 1966.

De groep kwam bij elkaar in 1959 en heette oorspronkelijk Gerry Marsden and the Mars Bars, maar toen Mars Incorporated bezwaar aantekende tegen die naam, veranderden ze die in Gerry & the Pacemakers. De bezetting was oorspronkelijk:

Gerry Marsden, zang en gitaar
zijn broer Fred Marsden, drums
Les Chadwick, basgitaar
Arthur Mack, piano
Arthur Mack werd in 1961 vervangen door Les Maguire.

Fred Marsden is in 2006 overleden.

Bron: Wikipedia

Claudia de Breij – Mag ik dan bij jou

Claudia de Breij – Mag ik dan bij jou

Mag ik dan bij jou is een nummer van Claudia de Breij uit 2009. De tekst is van De Breij, de muziek van Rogier Wagenaar en Sander Geboers. Sinds 2009 is het langzaam maar zeker uitgegroeid tot een bekend lied. In 2014 had het een hoge notering (19) in de Top 2000 van Radio 2, en in 2015 had het een notering als nummer 4.

Centraal in de tekst staat iemand die op zoek is naar geborgenheid bij iemand die ze vertrouwt in tijden van oorlog, onrust en onzekerheid. De aanslagen in Parijs van november 2015 waren zeker van invloed op de populariteit van het lied, maar ook de Europese vluchtelingencrisis was een reden dat veel mensen de tekst extra indringend vonden.

Het liedje werd in 2009 geschreven voor de voorstelling Hete vrede, waar het fungeerde als openingslied. In juni 2011 verscheen de studio-versie op het album Wat ik zeker weet, dat alle liedjes uit de voorstelling bevatte. Ondanks het succes van Hete vrede bleef Mag ik dan bij jou lange tijd onder de radar. Wel was het in 2011 af en toe te zien op tv, bijvoorbeeld tijdens het live-programma De gekste dag, tijdens een Unicef-gala bij de TROS en in het programma van Paul de Leeuw als duet.

Het liedje werd definitief bekend in 2012, toen De Breij gevraagd werd om het te zingen in De Wereld Draait Door, toen daar het ski-ongeluk van prins Friso werd besproken. Presentator Matthijs van Nieuwkerk vroeg Claudia Mag ik dan bij jou te zingen vanwege de ’troostende woorden’ in de tekst. Sindsdien wordt het lied regelmatig gezongen of gedraaid tijdens emotionele gebeurtenissen, zowel vrolijk, bij trouwerijen, als verdrietig, bij begrafenissen.

In 2014 kreeg het lied nieuwe aandacht in de nasleep van de vliegramp met de MH-17. Het bleek Mag ik dan bij jou zó’n gevoelige snaar te hebben geraakt bij het grote publiek, dat het op nummer 19 terechtkwam in de Top 2000. Bovendien was het tijdens Serious Request in december 2014 een van de meest aangevraagde nummers tijdens het evenement. Op 23 december zong De Breij het live in het Glazen Huis. Het jaar daarna werd het vertolkt tijdens The Passion 2015 in Enschede.

Bron: Wikipedia

Boudewijn de Groot – Avond

Boudewijn de Groot – Avond

Avond is een nummer van Boudewijn de Groot uit 1996. Het werd in 1997 en 2005 op single uitgebracht. Bij veel mensen is het lied bekend door de zin Ik geloof (in jou en mij). Lennaert Nijgh schreef het nummer in 1973 voor zijn toenmalige geliefde Anja Bak, de huidige vrouw van Boudewijn de Groot.

De oorspronkelijke versie van het lied is in 1973 als De Avond geschreven door De Groot en Nijgh voor het album In de uren van de middag van Rob de Nijs. De tekst werd door Nijgh geschreven in de periode dat hij getrouwd was met Anja Bak.

Toen De Groot jaren later trouwde met diezelfde Bak, nam hij het nummer opnieuw op uit liefde voor haar. Hij paste de tekst aan en bedacht er nieuwe muziek bij. Avond verscheen in 1996 op het album Een nieuwe herfst, De Groots eerste album sinds 1984. Het lied werd in 1997 op single uitgebracht en bereikte de 56e plaats in de Mega Top 100. In de volgende theatertournees won het lied steeds meer aan populariteit bij het publiek, met gevolg dat het lied vaak luidkeels mee werd gezongen, waar De Groot bij de aankondiging van het lied dan ook om vraagt. In 2005 verschenen vijf versies van het lied op de bonusschijf De Avonden bij het album Het eiland in de verte.

Sinds de eerste editie in 1999 heeft het nummer altijd in de jaarlijkse Top 2000 van Radio 2 gestaan. Avond steeg al snel in de lijst: 428 (1999), 121 (2000), 41 (2001), 25 (2002), 8 (2003), 5 (2004). In 2005 kwam het lied, na een oproep van Radio 2-diskjockeys om eens te stemmen op een ander nummer dan Bohemian Rhapsody van Queen, op nummer 1. In de daaropvolgende jaren bleef het nummer hoog in de top 10 van de Top 2000 staan. Het nummer was tot 2009, het jaar van het overlijden van Ramses Shaffy, het enige Nederlandstalige nummer dat in de top 10 van die lijst had gestaan.

Bron: Wikipedia

Mamas and the Papas – California Dreaming

Mamas and the Papas – California Dreaming

California Dreamin’ is een liedje dat is geschreven door John Phillips en Michelle Phillips van de popgroep The Mamas & the Papas, die het zelf in 1965 ook opnamen. De plaat werd hun eerste hit. Het tijdschrift Rolling Stone nam het in 2004 op als nummer 89 in de lijst van The 500 Greatest Songs of All Time. De tekst van het liedje vertelt hoe de zanger op een koude winterdag droomt van het warme Californië. (‘I’d be safe and warm, If I was in L.A.’ – Ik zou veilig en warm zijn als ik in Los Angeles was.)

California Dreamin’ kreeg in 1966 een gouden plaat, omdat er meer dan 500.000 exemplaren van verkocht waren. In 2001 kreeg het nummer een Grammy Hall of Fame Award.

In een radiodocumentaire door Susan Stamberg, uitgezonden door National Public Radio op 8 juli 2002 vertelden John en Michelle Phillips hoe het lied tot stand was gekomen. In 1963 leefden ze in de staat New York. John werd midden in de nacht ineens wakker met een idee voor een liedje in zijn hoofd en wekte Michelle om hem te helpen schrijven. Daarna bleef het liedje echter een tijdlang op de plank liggen.

John Phillips maakte toen deel uit van de folkgroep The Journeymen. The Mamas & the Papas (John Phillips, ‘Mama Cass’ Elliot, Denny Doherty en Michelle Phillips) werden pas in 1965 opgericht. In dat jaar kwam de nieuwe groep in contact met Lou Adler, eigenaar van het platenlabel Dunhill Records, door toedoen van Barry McGuire, die California Dreamin’ wilde opnemen voor zijn lp This Precious Time. The Mamas and the Papas traden daarbij als achtergrondzangers op. Naderhand vroegen ze Adler of ze ook een eigen versie met hem mochten opnemen. Bij die opname gebruikten ze de geluidsbanden van Barry McGuires opnamen, alleen zongen ze het lied opnieuw in en werd een solo voor een altfluit (bespeeld door Bud Shank) ingelast.

California Dreamin’ kwam in december 1965 uit als single. De plaat deed in eerste instantie niets tot een radiostation in Boston het liedje ging uitzenden. Toen begon het publiek het te kopen. In maart 1966 bereikte de plaat de vierde plaats in de Billboard Hot 100. Later werd ze ook een klein hitje in het Verenigd Koninkrijk (23 in de UK Singles Chart).

Het liedje staat ook op If You Can Believe Your Eyes and Ears, het debuutalbum van de groep, dat in 1966 uitkwam. Het is in 1997 in het Verenigd Koninkrijk opnieuw uitgebracht, nu als cd-single, en bereikte toen de negende plaats.

Het liedje is daarna door vele andere artiesten opgenomen. Zo brachten José Feliciano, Bobby Womack, The Beach Boys en Royal Gigolos het op single uit. In de speelfilm Chungking Express (1994) van Wong Kar-Wai is California Dreamin’ in de versie van The Mamas & the Papas het belangrijkste leidmotief.

Bron: Wikipedia

Michael Jackson – Earth Song

Michael Jackson – Earth Song

Earth Song is een nummer van Michael Jackson, afkomstig van zijn album HIStory. Earth Song werd uitgegeven als derde single en behaalde in verschillende landen de eerste plaats. De videoclip van het nummer laat de Aarde zien, vernietigd door de mensen, en zinspeelt op de milieuvervuiling in de wereld. In de clip is de vernietiging van tropisch regenwoud te zien, net als het doden van wilde dieren door stropers.

Ook gaat de clip over de agressie tussen Bosnië en de Bosniërs die naar hun vernietigde huizen terugkeren. Deze scène werd opgenomen in Kroatië, doordat de oorlog in Bosnië op dat moment nog aan de gang was. Aan het eind van het nummer huilen alle mensen samen met Jackson. Ze knielen en graven een gat in de rotzooi, waarna de wereld op magische wijze teruggaat in de tijd, toen alles nog rustig en vredig was.

In tegenstelling tot de fans vonden critici het nummer en de clip te pompeus en theatraal. Dat vond ook Jarvis Cocker, die in 1996 tijdens een optreden van Michael Jackson op de Brit Awards het podium beklom om dit te verkondigen. Fans daarentegen vonden dat de critici de boodschap van het nummer hebben gemist, en dat er geen Messias complex was, zoals de critici beweerden, in de clip laat Jackson zichzelf namelijk zien als een man die vecht voor een betere toekomst, samen met alle volkeren in de wereld. Ondanks de kritiek werd de videoclip genomineerd voor een Grammy Award in 1996.

Michael Jackson maakte als volwassen zanger met regelmaat sociaal getinte muziek met een charitatief karakter. Met zijn beroemdheid en rijkdom vond Jackson het niet meer dan normaal om zijn steentje bij te dragen aan het verbeteren van de wereld.

In 1992 stichtte Jackson de ‘Heal the World Foundation’. De Earth Song video eindigt uiteindelijk met een aanzoek om donaties te maken aan deze stichting met de tekst ‘Help by calling Heal The World Foundation 1-800-HEAL123’.

Bron: Wikipedia

X