Categorie: Nederlandstalig

Herman van Veen – Suzanne

Herman van Veen – Suzanne

Suzanne is een nummer van Herman van Veen, dat in 1969 op single werd uitgebracht.

Suzanne is een cover van het lied Suzanne van Leonard Cohen. Rob Chrispijn schreef de Nederlandse tekst. Chrispijn en Van Veen vonden destijds allebei onderdak bij Polydor en zouden na dit lied nog veelvuldig samenwerken. Cohen zou tegen Van Veen hebben gezegd, dat ‘hij wel kon leven’ met diens versie, aldus Van Veen in De Wereld Draait Door. Het lied werd de muzikale handtekening van de Utrechtenaar. In 1991 heeft Van Veen overigens ook de Engelse versie gezongen. De versie van Chrispijn zong Van Veen tevens in duetvorm met Claudia de Breij en in kwartetvorm met de 3JS.

De B-kant Adieu Café is geschreven door Willem Wilmink en Herman van Veen.

Marco Bakker nam in 1981 een nieuwe versie van het nummer op. Hij werd weer gevolgd door Rob de Nijs, Frank Boeijen en Mama’s Jasje. Frank Boeijen nam het ook nog een keer in duetvorm op met Vlaamse Yasmine.

In het KRO-radioprogramma Cursief zong Frans Halsema een parodie op Suzanne, waarvan de tekst werd geschreven door Michel van der Plas.

Voor een instrumentale versie van Suzanne kan men terecht bij Louis van Dijk, album Mariposa. Suzanne van VOF de Kunst is een geheel ander lied.

Bron: Wikipedia

Claudia de Breij – Mag ik dan bij jou

Claudia de Breij – Mag ik dan bij jou

Mag ik dan bij jou is een nummer van Claudia de Breij uit 2009. De tekst is van De Breij, de muziek van Rogier Wagenaar en Sander Geboers. Sinds 2009 is het langzaam maar zeker uitgegroeid tot een bekend lied. In 2014 had het een hoge notering (19) in de Top 2000 van Radio 2, en in 2015 had het een notering als nummer 4.

Centraal in de tekst staat iemand die op zoek is naar geborgenheid bij iemand die ze vertrouwt in tijden van oorlog, onrust en onzekerheid. De aanslagen in Parijs van november 2015 waren zeker van invloed op de populariteit van het lied, maar ook de Europese vluchtelingencrisis was een reden dat veel mensen de tekst extra indringend vonden.

Het liedje werd in 2009 geschreven voor de voorstelling Hete vrede, waar het fungeerde als openingslied. In juni 2011 verscheen de studio-versie op het album Wat ik zeker weet, dat alle liedjes uit de voorstelling bevatte. Ondanks het succes van Hete vrede bleef Mag ik dan bij jou lange tijd onder de radar. Wel was het in 2011 af en toe te zien op tv, bijvoorbeeld tijdens het live-programma De gekste dag, tijdens een Unicef-gala bij de TROS en in het programma van Paul de Leeuw als duet.

Het liedje werd definitief bekend in 2012, toen De Breij gevraagd werd om het te zingen in De Wereld Draait Door, toen daar het ski-ongeluk van prins Friso werd besproken. Presentator Matthijs van Nieuwkerk vroeg Claudia Mag ik dan bij jou te zingen vanwege de ’troostende woorden’ in de tekst. Sindsdien wordt het lied regelmatig gezongen of gedraaid tijdens emotionele gebeurtenissen, zowel vrolijk, bij trouwerijen, als verdrietig, bij begrafenissen.

In 2014 kreeg het lied nieuwe aandacht in de nasleep van de vliegramp met de MH-17. Het bleek Mag ik dan bij jou zó’n gevoelige snaar te hebben geraakt bij het grote publiek, dat het op nummer 19 terechtkwam in de Top 2000. Bovendien was het tijdens Serious Request in december 2014 een van de meest aangevraagde nummers tijdens het evenement. Op 23 december zong De Breij het live in het Glazen Huis. Het jaar daarna werd het vertolkt tijdens The Passion 2015 in Enschede.

Bron: Wikipedia

Boudewijn de Groot – Avond

Boudewijn de Groot – Avond

Avond is een nummer van Boudewijn de Groot uit 1996. Het werd in 1997 en 2005 op single uitgebracht. Bij veel mensen is het lied bekend door de zin Ik geloof (in jou en mij). Lennaert Nijgh schreef het nummer in 1973 voor zijn toenmalige geliefde Anja Bak, de huidige vrouw van Boudewijn de Groot.

De oorspronkelijke versie van het lied is in 1973 als De Avond geschreven door De Groot en Nijgh voor het album In de uren van de middag van Rob de Nijs. De tekst werd door Nijgh geschreven in de periode dat hij getrouwd was met Anja Bak.

Toen De Groot jaren later trouwde met diezelfde Bak, nam hij het nummer opnieuw op uit liefde voor haar. Hij paste de tekst aan en bedacht er nieuwe muziek bij. Avond verscheen in 1996 op het album Een nieuwe herfst, De Groots eerste album sinds 1984. Het lied werd in 1997 op single uitgebracht en bereikte de 56e plaats in de Mega Top 100. In de volgende theatertournees won het lied steeds meer aan populariteit bij het publiek, met gevolg dat het lied vaak luidkeels mee werd gezongen, waar De Groot bij de aankondiging van het lied dan ook om vraagt. In 2005 verschenen vijf versies van het lied op de bonusschijf De Avonden bij het album Het eiland in de verte.

Sinds de eerste editie in 1999 heeft het nummer altijd in de jaarlijkse Top 2000 van Radio 2 gestaan. Avond steeg al snel in de lijst: 428 (1999), 121 (2000), 41 (2001), 25 (2002), 8 (2003), 5 (2004). In 2005 kwam het lied, na een oproep van Radio 2-diskjockeys om eens te stemmen op een ander nummer dan Bohemian Rhapsody van Queen, op nummer 1. In de daaropvolgende jaren bleef het nummer hoog in de top 10 van de Top 2000 staan. Het nummer was tot 2009, het jaar van het overlijden van Ramses Shaffy, het enige Nederlandstalige nummer dat in de top 10 van die lijst had gestaan.

Bron: Wikipedia

BlØF – Aan de kust

BlØF – Aan de kust

Aan de Kust is de tweede single van de Zeeuwse band BLØF. Van het nummer werd een normale singleversie uitgebracht, maar ook een live-uitvoering. De tekst van Aan de Kust werd geschreven door bassist Peter Slager, toen hij nog bij een tankstation werkte en de band nog niet nationaal was doorgebroken. Hoewel de tekst best wat kritiek geeft op Zeeland, wordt het nummer beschouwd als een lofzang op de provincie. Aan de Kust staat op het album Naakt onder de Hemel, het debuutalbum van de band die in eigen beheer werd uitgebracht. Als de groep een hit scoort met Liefs uit Londen (afkomstig van het tweede album Helder), ontstaat er ook meer aandacht voor Aan de Kust, waarna de band besluit de live-uitvoering van dit nummer toe te voegen aan de heruitgave van Helder. Deze live-uitvoering werd opgenomen in discotheek ‘The Nightrain’ in Middelburg op 10 maart 1998.

Bron: Wikipedia

X