Michael Jackson – Earth Song

Michael Jackson – Earth Song

Earth Song is een nummer van Michael Jackson, afkomstig van zijn album HIStory. Earth Song werd uitgegeven als derde single en behaalde in verschillende landen de eerste plaats. De videoclip van het nummer laat de Aarde zien, vernietigd door de mensen, en zinspeelt op de milieuvervuiling in de wereld. In de clip is de vernietiging van tropisch regenwoud te zien, net als het doden van wilde dieren door stropers.

Ook gaat de clip over de agressie tussen Bosnië en de Bosniërs die naar hun vernietigde huizen terugkeren. Deze scène werd opgenomen in Kroatië, doordat de oorlog in Bosnië op dat moment nog aan de gang was. Aan het eind van het nummer huilen alle mensen samen met Jackson. Ze knielen en graven een gat in de rotzooi, waarna de wereld op magische wijze teruggaat in de tijd, toen alles nog rustig en vredig was.

In tegenstelling tot de fans vonden critici het nummer en de clip te pompeus en theatraal. Dat vond ook Jarvis Cocker, die in 1996 tijdens een optreden van Michael Jackson op de Brit Awards het podium beklom om dit te verkondigen. Fans daarentegen vonden dat de critici de boodschap van het nummer hebben gemist, en dat er geen Messias complex was, zoals de critici beweerden, in de clip laat Jackson zichzelf namelijk zien als een man die vecht voor een betere toekomst, samen met alle volkeren in de wereld. Ondanks de kritiek werd de videoclip genomineerd voor een Grammy Award in 1996.

Michael Jackson maakte als volwassen zanger met regelmaat sociaal getinte muziek met een charitatief karakter. Met zijn beroemdheid en rijkdom vond Jackson het niet meer dan normaal om zijn steentje bij te dragen aan het verbeteren van de wereld.

In 1992 stichtte Jackson de ‘Heal the World Foundation’. De Earth Song video eindigt uiteindelijk met een aanzoek om donaties te maken aan deze stichting met de tekst ‘Help by calling Heal The World Foundation 1-800-HEAL123’.

Bron: Wikipedia

Comments are closed.