ABBA – Mamma Mia

ABBA – Mamma Mia

Benny Andersson, Björn Ulvaeus en Stig Anderson schreven Mamma Mia thuis bij Ulvaeus en Agnetha Fältskog. Fältskog en Anni-Frid Lyngstad deelden tijdens de plaatopname de lead vocals. Mamma Mia was het laatste nummer dat ABBA opnam voor het album ABBA. Het herkenbare geluid in de opening van het nummer is de marimba.

ABBA had in eerste instantie niet het plan op Mamma Mia uit te brengen als single. Maar toen I Do I Do I Do I Do I Do 3 weken lang op nummer 1 stond in Australië, riep het publiek om meer ABBA. Intussen hadden de groepsleden een videoclip gemaakt voor het nummer en deze bleek populair bij de Australische televisiekijkers. De Australische platenmaatschappij, RCA, vroeg daarop om het nummer als single uit te brengen. De moedermaatschappij, Polar Music, weigerde, maar ABBA-manager Stig Anderson vond het wel een goed idee. Mamma Mia verscheen in augustus 1975 als single en stond 10 weken op nummer 1 in Australië.

Dit succes werd opgemerkt in andere landen, waardoor Mamma Mia een internationale hit werd. In Groot-Brittannië bereikte het nummer de eerste plaats op 31 januari 1976. Het stootte Queen’s Bohemian Rhapsody van de nummer-1-positie. Het nummer bereikte ook een nummer-1-positie in Ierland, Zwitserland en West-Duitsland. In Nieuw-Zeeland, Noorwegen, België, Oostenrijk en Zuid-Afrika haalde het de top 5.

In Australië stond het nummer Hey hey Helen op de B-kant van de single. In de meeste andere landen, waaronder Nederland, was de B-kant het instrumentale Intermezzo no. 1, op het label verkeerd gespeld als Intermezzo. In Groot-Brittannië selecteerde de platenmaatschappij Tropical loveland als B-kant, om zo de veelzijdigheid van ABBA te onderstrepen.

In juli 2008, 33 jaar na het eerste succes, kwam Mamma Mia terug in de Australische hitlijst. Het bereikte ditmaal de 48e plek.

Bron: Wikipedia

Comments are closed.